Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2008 19:54 - ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ . РЕЦЕПТИТЕ КОИТО СА ПИСАНИ ТУК НЕ СА АВТОРСКИ ,А САМО ПРЕПОРЪЧВАМЕ ИЗПРОБВАНИ И ХАРЕСАНИ ТАКИВА!
Автор: zi4e Категория: Хоби   
Прочетен: 46724 Коментари: 96 Гласове:
4

Последна промяна: 06.03.2010 09:32


Моята рецепта за една родопска баница /клин/

КЛИН  - ЗИЧЕ

продукти за две големи тави:

500 гр -ориз
300-400 гр. -сирене или извара
250 гр -краве масло
5 бр -яйца
300 гр -брашно
1 ч.ч. - прясно мляко
1/2 п. - точени кори
сол

приготовление:
В съд с вода се слага оризат да се свари докато поеме водата но без да се развари. Като поизтине се прибавят яйцата ,сиренето ,прясното мляко и сол на вкус.Сместа се разбърква.
В тавата се слагат кори /не по малко от две на дъното/  в  обилно намаслена , така че да е по голяма от дъното на тавата.Изсипва се половината оризена смес и се загръщат краищата на първата кора ,и се слага отгоре втората като капаче.
Баницата се маже обилно с масло
Баницата се пече на печка или във фурната но само долният реотан да е включен.След като се опече от едната страна се прехвърля в друга тава пак обилно намазана с масло за да се опече и от другата.
След изваждането и от фурната се завива с кърпа за да се задуши.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ..


Тагове:   хоби,


Гласувай:
4
0



1. zi4e - Родопски колаци /марудници/-ЗИЧЕ
27.09.2008 20:27
Родопски колаци /марудници/

2бр.-яйца
1-кофичка кисело мляко
брашно
1 пълна кафена лъжица сода бикарбонат
малко сол и малко захар

В киселото мляко се сипва содата и се прибавя брашно като за кекс ,и накрая се чукат яйцата.Бърка се добре за да се получи кексово тесто и се пече на предварително загрян сач,/стават и в тефлонов тиган/който се намазва с олио с тампон или четка .Колаците се обръщат и се пекат когато са готови се мажат с масло.Сервират се с мармалад,сладко,мед,а може и така чисти да се консумират.

Да ви е сладко!



цитирай
2. zi4e - ПИТА -/или тутманик/ - ЗИЧЕ
27.09.2008 20:46
ПИТА -/или тутманик/

Подукти:
1.500кг-пресято брашно 3 пъти
1в.ч.-хладка вода ,кубче мая и щипка сода бикарбонат
6 бр.-или 8 бр -яйца /аз слагам 6 бр/
1с.л.-сол
6с.л.- захар
1кофичка -кисело мляко
ПРИГОТВЯНЕ:
Прави се кладенче всички продукти в него и се меси да се събере тестото.Удря се в масата 100 пъти докато се получи меко тесто.Оставя се да втаса. / аз направо правя топките и само втасва преди да се пече/ Пак се меси и се разделя на 6бр.топки.Всяка се разточва на кора мажат се със маргарин,масло,даже и някои слагат мас, / ако ще правите тутманик на кората се слага и сирене/ навиват се на руло и се режат на парчета и се обръщат в подмазана тава с масло ,маргарин ,олио.Втасва и се пече на окуло 200- 220градуса.
цитирай
3. zi4e - ДЖОЛАН ГЪРНЕ - ЗИЧЕ
27.09.2008 22:58
ДЖОЛАН ГЪРНЕ

Продукти:

един джолан
няколко глави крумид лук
няколко картофа
чер пипер
червен пипер
универсална подправка на "маги"
брашно 2с.л.
чесън 1глава
1каф.чаша -олио
шепа -сини сливи сушени
бахар, дафинов лист, сол, 1чаша -червено вино

Приготвяне:
В гърне се режат на едро част от картофите, крумида .Джулана се овалва в смес от чер пипер ,червен пипер,универсалната подправка,и брашното.Слага се в гърнето в средата и пак нарязани картофи ,крумид,чесъна на скилидки но не белени, олиото,сливите,бахара,даф.лист, сол,червен пипер,виното и се долива вода .Гърнето се запечатва с тесто /аз понякога завивам капака с фолио/ пече се във фурната първо на силно да заври и после на слаба температура.
цитирай
4. zi4e - БОЛЯРСКА БАНИЦА - ЗИЧЕ
27.09.2008 23:17
БОЛЯРСКА БАНИЦА

Продукти:

1кг 500гр -брашно
500гр - орехови ядки
3бр - яйца
300гр -краве масло
500гр - захар
2бр - ванилии
пудра захар

Приготвяне:
От брашното ,яйцата и хладка вода се приготвя банично тесто .Разделя де на 6 бр топки и оставяме да почине 20мин. Разточваме 6 кори .Мажем първата с краве масло ,върху нея слагаме втората ,пак мажем с масло така докато обработим всички ,а на последната ръсим орехите поливаме с масло и навиваме всички на руло.Нарязваме рулото на филии слагаме в тавата и печем.След като истине я заливаме с топлия сироп 1:1 захар и вода.Когато отново истине ръсим с пудра захар.

МММ..ВКУСНООО...
цитирай
5. анонимен - Чушки с мляко на Янка
28.09.2008 10:06
Предварително чушките се опичат,обелват,срязват се отстрани,за да се осолят и леко се запържват (може и предв.оваляни в брашно).В тенджера се сгорещява олио и се запържват 2-3 с.л. брашно.Разрежда се с малко вода,да стане гладка смес и после се долива с прясно мляко.Като заври се пускат чушките - цели,цопват се 1-2 яйца като се разбъркват,опитва се на сол,а преди да се свали се натрошава и сирене.
Да ви е сладко!
цитирай
6. анонимен - Шницели на Янка
28.09.2008 10:14
250гр. кайма се разбиват с 2 яйца.После се редува: препълнена лъжица брашно,вода,пак брашно,пак вода,докато утрои обема си.Гъстота - малко по-гъсто от палачинково тесто.Ако каймата е без подправки се слагат чер пипер,чубрица и каквото слагате на кюфтета,без лук.С малко черпаче се взема от сместа и се разстила като шницел в сгорещено олио.Обръща се,вади се и се яде.Може с подходяща гарнитура по желание!От тази доза трябва да изкарате 8-9 шницела!
До ви е сладко!
цитирай
7. анонимен - Десерт с ябълки - Римар
28.09.2008 17:21
Продукти: 6-7 ябълки настъргани и изцедени, 2 пакета ронливи бисквити (натрошени), 1,5 пакетче масло, 100гр. захар, 2 с.л. млени орехи (кокосово брашно).
Продуктите в дълбок съд се омесват като тесто. Ако е много гъсто се добавя от изцедения сок на ябълките. Разстила се в кръгла тава или тортена форма на равномерен пласт. Оставя се да стегне в хладилника.
Крем:Шоколадова глазура-3л. какао, 3 л.захар, 3л. мляко, 1 бучка масло, колкото орех. Слага се на котлона да клокне.
Като поизстине малко се залива сладкиша. Оставя се пак в хладилника да се стегне. Отгоре се украсява по желание-млени орехи, бадеми и т.н.
цитирай
8. zi4e - ПЕЧЕНО ПИЛЕ В ЙЕНСКА ТЕНДЖЕРА/МОЯ РЕЦЕПТА/ -МЕРИ ПОПИНЗ
28.09.2008 19:43
1/2 кг картофи
2-3 моркова
200 гр печурки/може и от консерва/
2 гл.кр.лук
пиле
подправки на вкус/аз слагам-стрита чубрица,вегета или пил.бульон на кубче,2-3 зърна черен пипер/
малко бяло вино
картофите се нарязват на едро,морковите на кръгчета,лука на полумесеци,гъбите ако са малки се слагат цели.всичко това се слага в йенска тенджера и се разбърква с подправките.залива се с бялото вино.върху продуктите се слага разполовено пиле или ако се готви за по-малко хора се покриват плътно продуктите с пил.бутчета./пил.месо предварително сме натрили със сол и червен пипер/.поливаме всичко с 1 каф.чашка олио,захлупваме с капака на тенджерата и печем на умерена фурна.
цитирай
9. zi4e - СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ -МЕРИ ПОПИНЗ
28.09.2008 19:47
500 гр бутер тесто
за плънката-ябълки,смлени орехи,канела и захар
разтиламе върху напръскана с вода тавичка 3/4 от тестото.отгоре нареждаме нарязаните на филийки ябълки,поръсваме с ореховите ядки,канелата и захарта.отделената 1/4 от тестото,нарязваме на ленти и подреждаме върху плънката като решетка.намазваме с яйце и поръсваме с кристална захар.печем в предварително загрята фурна
цитирай
10. zi4e - руло без брашно -МЕРИ ПОПИНЗ
28.09.2008 19:49
5 яйца
4 суп.л.какао
1 ч.захар
4 суп.л.пудра захар
1 коф.заквасена сметана
25 гр масло
1 каф.чашка сладко от вишни
яйцата се разбиват със захарта до побеляване.прибавя се какаото.сместта се изсипва в тава от фолио,в която е разтопено маслото.пече се на 200 /умерена фурна/.като изстине платката се отделя от фолото,намазва се със сладкото,разбито с 2 суп.лъж.сметана и пудрата з.
завива се на руло,намазва се с ост.сметана и се слага в хладилника.
цитирай
11. zi4e - БЪРЗИ ТОЛУМБИЧКИ -МЕРИ ПОПИНЗ
28.09.2008 19:50
1ч.ч. извара
1ч.ч. брашно-пресято
1 яйце
1/2 ч.л.сода за хляб
всички продукти се разбъркват.с шприц се оформят гъсенички/не много дълги/ и се пържат в много и сгорещено олио.след като изстинат се заливат с горещ сироп.
за разлика от традиционните толумбички,тези не поемат мазнина .
вкусни и почти диетични!
цитирай
12. zi4e - Пържено кисело мляко с яйца -Желязната лейди
28.09.2008 19:53
Необходими продукти:

2 яйца/за 1 порция/;
1 кофичка кисело мляко;
олио;
3-4 скилидки чесън;
сол;
1 ч.л. червен пипер;
трохи от 1 филийка хляб;

Време за приготвяне: 1 цигара време;

Изпържват се яйцата на очи и се слагат по 2 в плитки, но широки чинии. В загрятата мазнина /след като изпържим яйцата/ се натрошава средата на 1 филия хляб и се пържи до леко порозовяване. Добавя се 1 лъжичка червен пипер и с тази смес се залива предварително разбърканото с чесън и сол кисело мляко. Запърженото мляко се изсипва върху яйцата. Невероятно ухае и е божествено вкусно. Върви с препечени филийки, ама поне 1 хляб изяжда!
цитирай
13. анонимен - ЧУБРЕНКИ-МЕРИ ПОПИНЗ
28.09.2008 20:05
4 яйца
1ч.ч.кис.мл.
2/3 малко пакетче масло
1ч.л.сол
1ч.л.сода
200гр сирене
1суп.л.смляна чубрица
брашно за меко тесто
сложете в к.мл. содата и солта.разбийте яйцата и ги прибавете.разбийте добре.добавете разтоп.масло,натр.сирене,чубрицата и постепеннно брашното,докато получите меко тесто.оставете го да почива 20 мин.оформете топки и ги наредете в намаслена тава.в средата направете вдлъбнатинка и поставете парче масло.печете в умерена фурна.
цитирай
14. анонимен - НАДИПЛЕНА БАНИЦА-МЕРИ ПОПИНЗ
28.09.2008 20:19
1 п.кори
3 яйца
1 ч.ч.натр.сирене
3/4 ч.ч.олио
1 коф.от кис.мл.пълна с газ.вода
В намазана тавичка редиме корите,като ги надипляме.между всяка кора ръсиме сирене.нарязваме с остър нож.сгорещяваме олиото и с лъжица сипваме в разрезите.разбиваме яйцата със содата и залваме баницата.печем в предварително загрята фурна.
цитирай
15. zi4e - /НЕГЪРСКИ СЛАДКИШ/- ЗИЧЕ
29.09.2008 09:14
/НЕГЪРСКИ СЛАДКИШ/

1 кофичка- кисело мляко
1 ч.ч.- захар
1 ч.ч.-олио
смесват се трите

1 ч.л -сода бикарбонат
1бр.-канела
2 с.л.-какао
2 ч.ч.-брашно
тези четири се смесват заедно

двете се смесват заедно сипваме в намазана тава и брашенце и се пече на 220 според фурната ВСЕ ЕДНО ПЕЧЕТЕ КЕКС.
след като изстине се полива със топъл сироп
1ч.ч. вода
1ч.ч. захар
Когато изстине горе се гарнира или намазва със крема от
1пакетче масло,захар ,1 жълтък и горе се полива със сиропите топинг от ягоди
или сладко от ягоди .
Понякога и със сметана го мажа горе като не ми се бърка крема
цитирай
16. анонимен - Kекс - Мастерчето
29.09.2008 10:32
Кексът на TheNMaster

Продукти: 2 яйца,1 1/2 ч.ч. захар,1/2 ч.ч. олио,1 пълна ч.ч.кисело мляко,2 1/2 ч.ч.брашно,1 бакпулвер,2 ванилии,1 ч.л. настъргана лимонова кора,едросчукани орехови ядки,стафиди,портокалови кори(сварени,за да омекнат и да се изреже бялото под кората и нарязани на дребно) - 2 ч.ч.(орехите,стафидите и коричките)

В съд с обло дъно разбиваме яйцата,прибавяме захарта,след нея олиото и млякото.Слагаме постепенно от брашното в което сме размесили бакпулвера,добавят се лимоновата кора и ванилията (сега може да си отделите 1 1/2 ч.ч. от тестото и в нея да си добавите 1-2 ч.л. какао )Прибавят се ядките и сухите плодове които трябва да са омесени с малко брашно,за да не падат на дъното.
Половината от тестото се изсипва в намаслена и набрашнена форма(или тава),правим шарки с какаовата смес и отгоре добавяме останалата част от тестото.Слага се в СТУДЕНА фурна и се пече на умерена,за да се надигне.За де се провери дали е изпечен кекса се пробожда с клечка.Ако излезе суха,значи кекса е готов.След като изстине се обръща в подходяща чиния и се поръсва с пудра захар.
цитирай
17. анонимен - Пилешко,(свинско) със сметана и топено сирене - Мастерчето
29.09.2008 10:38
Месото се овкусява със сол,черен и червен пипер,слага се в йенска съдина или гювеч,добавя се гъби(измити и нарязани),3-4 триъгълничета топено сирене,масло или олио,1 кафена чашка бяло вино и 1 кафена чашка вода.Похлупва се и се слага във фурната(студена,за да не се спука съда).Накрая(след като е готово месото) се слага или 1 кофичка заквасена сметана или готварска сметана(течна)..Каквато харесвате...Разбърква се да стане еднородно сосче и се пече още 15 минутки.Сервира се с подходящата гарнитура(задушени зеленуци или картофено пюре).При сервиране може върху месото да се поръси с настърган кашкавал.Той се разтопява от топлината на порцията и дообогатява вкуса.
цитирай
18. анонимен - Двойно шоколадово парфе---svetlaibobo
29.09.2008 11:28
1бр.млечен шоколад-90гр.
1бр.бял шоколад-90гр.
20гр.краве масло
2ч.ч.прясно мляко
5-6сл захар
3сл. нишесте
1/2 капсула ванилова есенция/1бр. ванилия/
2,3-капки есенция от ром
120 мл.сметана
2сл.-захар за сметаната
какао за поръсване
ягоди за украса/може и друг плод според сезона/
Млякото се смесва с нишестето и се кипва.Добавя се захарта и се разбърква,докато се сгъсти.Слага се маслото и получената смес се разделя на 2 части.Шоколадите се начупват и се поставят в 2 отделни купи.Едната част от крема се смесва с белия,а другата с млечния/кафевия/шоколад.В тъмната смес се сипва есенцията от рома/1,2 капки-не повече,защото почва да горчи/,а в светлата-есенцията от ванилия.Разбъркват се добре,така че шоколадите да се разтопят и се разделят на пластове в коктелни чаши.Сметаната се разбива със захарта/ака е сладкарска не се добавя захар/и се шприцова в чашите.Десерта се гарнира с ягоди и какао.
Поднася се задължително добре охладен!
Забележка:След като се разпределят шоколадите в отделни купи полученият крем се оставя за малко в хладилника,за да се сгъсти и охлади.
Бон Апети -от Светла
цитирай
19. анонимен - Чудни кашкавалени сандвичи---от Светла
29.09.2008 11:45
150г.-кашкавал
5сл.-зехтин/олио/
2сл.брашно
100мл.вода
6-8филии хляб
шарена сол за поръсване
Кашкавалът се настъргва на средно ренде/робот/.Добавят се всичките останали продукти и сместта се разбърква енергично.Разпределя се върху филиите хляб,размазва се внимателно с нож.Сандвичите се пекат на парти грил или във фурната само на горен реотан-до зачервяване на кашкавала.Поднасят се веднага,поръсени с шарена сол.
цитирай
20. zi4e - Скумрия(шаран) с доматен сос - Мастерче
29.09.2008 12:26


Рибата се изчиства,посолява се и се натърква с млян черен пипер.
В тиган се задушава(олио+водичка) 7-8 глави лук на филийки,2 средни моркова,1 глава обелен чесън,когато омекне зеленчука се добавят или настъргани домати или 1-2 консерви леко пасирани домати,1 връзка нарязан магданоз,дафинов лист,сол.
Доматения сос се изсипва в тава,отгоре се слага рибата,покрива се с фолио и се пече във фурната.Когато рибата е вече готова ,фолиото се маха,за да хване приятен загар.
цитирай
21. анонимен - Пилешки дробчета с много кимион от Svetlaibobo
29.09.2008 12:47
1кг.пилешки дробчета
2-3 пак.кимион/от малките или 1 от големите/
сол,черен.пипер на вкус/може вместо сол да се сложи няколко бульона/
брашно за овалване на дробчетата.
Малко бира и олио за намазване на тавата.

Пил.дробчета се измиват.Поръсват се всички горе изброени продукти.Овалват се хубавичко в брашно.Нареждат се в добре намазана с олио тава и отгоре се поливат с биричка/ако нямате бира се слага малко повече мазнина/.Пече се докато се изпари течноста и се зачервят дробчетата.

Стават много бързо и са разкошно мезе за бира,вино.
Да ви е сладко.
цитирай
22. анонимен - Запеканка с колбаси от Svetlaibobo
29.09.2008 13:01
Обелват се няколко картофа/напр.10-15 средна големина/.Нарязват се на кубчета.В тава се слагат нарязаните картофи,овкусяват се със сол или /бульон,универсална подправка/.Налива се вода и малко олио.Всичко това се пече след като изври водата и картофите са се сварили слагам нарязан колбас/кренвирш,шунка,пуш.филе-абе каквото си искате/,топеното сирене-нарязано на парчета,нарязани на дребно стерилизирани краставички,натрошено сирене.Най-отгоре настъргвам обилно с кашкавал.
Да ви е сладко.
цитирай
23. zi4e - ПЕЧЕН ЛУК С КАШКАВАЛ - мери попинз
29.09.2008 13:57

28.09 20:12 12 средно големи глави кр.лук
2 суп.л.масло
250 мл тел.бульон
250 гр кашкавал
сол и черен пипер-смлян
предварително се загрява фурната на 180.намазва се с масло дъното на съд с капак.нарежда се лука и се налаива бульона за да покрие дъното на 1 см.поръсва се със сол и черен пипер.слага се капака и се пече 1 час.поръсва се с настърган кашкавал и се допича на грил 5-10 мин.сервира се топло
цитирай
24. zi4e - КАМБИ ТРУШИЯ - ЯНЧЕТО
29.09.2008 14:04
Предварителна подготовка: Измитите камби ги срязвам на две.Съответно изчиствам семената.Нарязвам моркови на кръгчета,почиствам доста скилидки чесън (една купичка),нарязвам десетина стръка целина на ситно,разкъсвам карфиола на китки.
Направа: Във всяко камби слагам една скилидка чесън,щипка целина и запечатвам с кръгче морков.Поставям го в трилитров буркан с моркова надолу.До него друго,друго и така поне два реда.После нареждам ред карфиол,запълвам дупките с цели морковчета и скилидки чесън,слагам 2-3 стръка цели целина и всичко се повтаря до напълване на буркана.Гледам отгоре да завърша с карфиол и целина.
Марината: За два 3литрови буркана:9 ч.ч вода се заваряват с 1ч.ч. сол и 1ч.ч.захар.След като заври се добавят 3ч.ч. оцет.Във всеки буркан се слагат по 3 аспирина и се заливат с врящата марината.Запечатва се с найлонова капачка и се обръщат на шарена сянка за 2-3 дена.После се прибират.А! И се ядат!Да ви е сладко!
цитирай
25. анонимен - ТАТАРСКО РУЛО С ГЪБИ на Янка
29.09.2008 14:24
Продукти: 500гр. кайма, 400гр. гъби, 150гр. кашкавал,2 средно големи картофа,половин пакетче краве масло (става и с маргарин), 1 яйце,1 малка глава лук,черно пиперче,сол,магданоз,1к.краставичка.
Направа: Приготвя се смес за кюфтета от каймата,яйцето,настърганите картофи (сурови),две трети от кашкавала,подправките (малко сол!).Сместа се разстила за руло и се пълни с: половината гъби,предварително леко бланширани и нарязани,а покрай тях - ленти от киселата краставичка.Оформя се руло и се слага в намаслена тава.Около рулото се подреждат останалите гъби,поръсват се с малко ч.пипер и сол,разпределя се маслото на бучици,а отгоре се настъргва останалия кашкавал.Пече се в предварително загрятя фурна до 200 градуса до леко зачервяване на рулото.
А, самото руло може да се посипе с галета,а аз последния път го посипах със сусам - стана много вкусно.
Тази рецепта изглежда сложна,но не е.Става бързо и не веднъж ме е спасявала при неочаквани или повече гости.Има заменяеми продукти.Ако в момента нямате гъби могат да се сложат сварени яйца като при обикновеното руло.Може и без кашкавал - пак е вкусно.
цитирай
26. анонимен - Крехки свински пържоли - Мастерчето
29.09.2008 14:25
Пържолите се начукват,посоляват се и се наръсват с млян черен и червен пипер.Поръсват се (всяка една) с вино и подправките се втриват с ръце в месото.Оставят се да отлежат,колкото имате време и се задушават в тиган с олио под капак.

За тези които не консумират пържено-задушено:
Овкусените пържоли се слагат в йенска съдина с капак.На дъното се слага олио и 1 к.ч. водичка.Йенската съдина се слага в студена фурна,за да не се спука.

Гарнитура - По желание:)
цитирай
27. анонимен - Гюзлеми на Янка
29.09.2008 14:30
Купуват се домашно точени кори.Те обикновено са на кръгове по три.Срязват се на две и всяка половинка се маже с предварително готова смес от 2 яйца и 2-3 с.л. к.мляко.Поръсва се маааалко сиренце,сгъва се на пакет и се пържи в сгорещено олио,или се пече на сач!
цитирай
28. анонимен - "Костенурки" от кайма на Янка
29.09.2008 14:47
250гр. кайма, 1 сурово и две сварени яйца, 4 кремвирша,100гр. кашкавал,ч.пипер на зърна.
Каймата се смесва със суровото яйце.Сварените яйца се разделят на половина по дължина.Върху всеки кремвирш се постава по средата една половинка яйце с плоската част надолу.Една четвърт от каймата се увива около яйцето и кремвирша и се оформя като коруба.Отпред на кремвирша се забождат две зърна чер пипер като очички.Нареждат се в тава с мазнина и малко вода.Преди да се извадят могат да се поръсят с кашкавал и леко да се допекат.Чудесни са за деца!
цитирай
29. анонимен - кюфтета по кубратски
29.09.2008 14:49
750 гр.кайма
1 и половина пушени кренвирша-нарязани на кубчета
100гр.пушено месо-нарязано на кубчета
300гр.гъби-нарязани на дребно
1яйце,хляб,подправки/чер пипер,чубрица,бахар,кимион,инд.орехче,може и лют пипер/.Всичко това се омесва и престоява 30 мин.
Оформят се кюфтета,които се нареждат в намазана тава с олио,/малко вода или с бульон или 100гр бяло вино/.Пекат се във фурна и се обръщат ,за да се изпекат от двете страни.Преди да се извадят върху всяко кюфте се поставя парче,ивички или фигурка кашкавал.
цитирай
30. анонимен - Бързо пилешко фрикасе от Лейди
29.09.2008 15:20
Необходими продукти:
-пилешко месо - филе около 0.500 кг;
-кисело мляко - 1 кофичка;
-олио;
-черен пипер;
-3 препълнени суп. лъжици брашно;
-бульон или вода;
Приготовление:
Сварява се пилешкото, прецежда се бульонът. В тефлонова тенджера се слага олиото, добавя се брашното и се бърка до леко пожълтяване на брашното/ако е сухо, значи олиото е малко-добавете още/. Махате тенджерата от котлона, за да добавите при непрекъснато бъркане разбитото кисело мляко и бульон на око - около половин чаша. Слагате на котлона и бъркате като за крем. Ако е необходимо - добавяте бульон или вода. Добавяте сол, черен пипер и за разкош може накрая и ситно нарязано лимонче.
цитирай
31. анонимен - Бързо пилешко фрикасе от Лейди - Допълнение
29.09.2008 15:23
Към предишната рецепта пропуснах да напиша, че порционираното месо се добавя след като започне да се сгъстява фрикасето. Може да се сервира и отделно, полято с млечния сос.
цитирай
32. анонимен - РАЗБИТИ ЯЙЦА С ХЛЕБНИ КУБЧЕТА И ЗЕЛЕН ЛУК-МЕРИ ПОПИНЗ
29.09.2008 15:59
нарязваме на малки кубчета сух хляб.прибавяме нарязания на дребно зелен лук и запържваме в сгорещено олио.разбиваме яйцата със сол и червен пипер.
прехвърляме лучената смес в тавичка,заливаме с разбитите яйца,разбъркваме.посипваме с натърган кашкавал и запичаме в предв.загрята фурна
цитирай
33. анонимен - СЛАДКИШ С ЛОКУМ-МЕРИ ПОПИНЗ
29.09.2008 16:21
2 яйца
3/4 ч.ч.захар
8 суп.л.олио
1 кутия обикн.локум
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч.кис.мл.
1ч.л.сода
1 каф.ч.счукани орехи
яйцата се разбиват със захарта.прибавя се олиото,кис.мл.със содата,брашното.
изсипваме в намаслена тава и слагаме парч.локум и орехи.печем в предв.загрята фурна около 45 мин.
цитирай
34. анонимен - Страхотни пилешки филенца от Svetlaibobo
29.09.2008 17:28
500гр.пилешко филе/бонфиле/
1 майонеза
1,2сл.горчица
2,3 скилидки чесън
сол,чер.пипер-на вкус
галета,брашно или корнфлекс/зависи какво имате в къщи или какво обичате/


Нарязваме филетата на парчета/ако е бонфиле не го режем/.Счукваме чесъна и го смесваме с останалите продукти без галетата.Овалваме пил.филенца в сместта и ги подреждаме в тавичка.
Трябва да постоят Поне 4 часа/аз ги оставям за една нощ/.После ги овалвам в галета и пържа.Могат и да се и изпекат.
цитирай
35. анонимен - Млечна майонеза от Светла и Мастерчето
01.10.2008 13:36
1ч.ч.сварено прясно мляко
2ч.ч.олио
1чл./равна/сол
1/2чл.лимонтозу
Всички продукти се слагат в купата на пасатора.С помоща на пасатора се разбиват като се слага на дъното пасатора и постепено,много бавно/иначе се пресича/се издърпва нагоре.Става доста и много гъста.Приготвя се бързо.
Забел.Продуктите не са с еднаква температура.
Например:олиото от шкафа,млякото от хладилника.
По желание към готовата майонеза може да се добави черен пипер;мариновани краставички-ситно нарязани;риба-консерва-/напр.скумрия в доматен сос ,но само рибата/;и т.н.-импровезирате
Да Ви е сладко.

цитирай
36. анонимен - Бургери - Мастерчето
08.10.2008 17:44
От кълцано месо с подправки(лук,кимион,черен пипер,червен пипер) се оформят тънки шницелчета,които се изпичат върху намазнена плоча или тефлонов тиган.
Купуват се кръгли хлебчета със или без сусам,разрязват се и се затоплят. Слага се листо зелена салата,кръгче домат,шницела,тънко отрязано парче кашкавал,пържено яйце на око,майонезен сос(може и чеснов да си направиш),кетчуп.Това е.


П.П. Вместо шницел,може да се панира бяло пилешко месо.
цитирай
37. анонимен - Салата с пушено пиле - Мастерчето
15.10.2008 11:08
Пушено пилешко филе на кубчета,сварен кус-кус,царевица,кисели краставички,1 скилидка пресован чесън, я варено яйце,ябълка,варен морков,майонеза,лимонов сок,сол,черен пипер.Продуктите са нарязани ,всичко се разбърква и се украсява с маслинки и магданозени листа.
Подходящо за гости.
цитирай
38. анонимен - КЕБАП - Мими
16.10.2008 20:09
400гр.телешко месо
2 пилешки бутчета-обескостени и нарязани на кубчета./или 1кг.свинско,може и дреболии по желание да се прибавят-сърца,воденички-сварени и нарязани на кубчета/

Месото се запържва и се вади.В същата мазнина се запържва лук и 300гр.гъби.Добавя се месото,3 печени нарязани червени чушки,бульон,100 гр.бяло вино,1 лъжица лютеница,чер пипер,кимион,бахар,инд.орехче,мащерка,магданоз,8,10 нарязани маслини.
Сервира се с червено вино.
цитирай
39. анонимен - ГЪБКИ-Морени от Фурия
03.11.2008 14:48
Продукти:
1 пакетче краве масло
/аз ги приготвям с 1чаена чаша свинска мас/
1чаена чаша пудра захар
400грама пшенично нишесте/натурално или ванилия/
2 яйца
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
брашно да се умеси.
Меси се меко тесто,аз опитвам,като правя топченца да не лепне по ръцете,значи е готово.
Правят се топченца ,отгоре с капачка от шампанско потопена в кафе или какао леко притискам в средата.Поставят се в ненамазана тава и се пекат при 160-180 градуса.Леко променят цвета и са готови.И по изпечени са хубави.
Да Ви е сладко !
цитирай
40. анонимен - КЕКС-Морени Фурия
03.11.2008 15:08
За този кекс благодаря на мамите от готварския форум,че ме върнаха в годините,когато бях млада булка.Бях го забравила,но сега често го приготвям.
Продукти:
7 яйца
1и1/2 чаена чаша захар
1 и 1/2чаена чаша брашно
1бакпулвер или 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
8 супени лъжици олио
какао
Разбиват се 3 цели яйца
4 жълтъка
1ч.чаша захар
8 супени лъжици олио
1 ч.чаша брашно+бакпулвера/содата/
Тази смес разделяме на две,като едната малко по вече от другата.
В по малкото количиство смес слагаме 2 лъжици какао.
Разбиват се:
4 белтъка
1/2ч.чаша захар
1/2ч.чаша брашно.
Във форма за кекс/намазана с олио и поръсена с брашно/ равномерно се изсипва сместа с какао.С лъжица се разпределя белтъчната смес,като се покрива добревърху кафявата.С цедка се поръсва пласт сухо какао върху белтъчната смес да покрие бялото добре.Изсипва се жълтата смес отгоре пак равномерно.Пече се в предварително загрята фурна,както всеки друг кекс на 160-180 градуса.
На тази температура пека на вентилатор.Когато използвам реотаните-първо отдолу и след това отдолу и отгоре.
Да Ви е сладко !
цитирай
41. анонимен - разядка от люти чушлета -Мими
03.11.2008 18:10
Люти чушлета-2 кг.-смилат се.
Чесън-300 гр.
Сол-150 гр.
Оцет-700 гр.
Олио-400 гр.
Захар-300 гр.
Всичко това се пасира.
В продължение на 24 часа се разбърква от време на време,след,което се пълни в бурканчета.
цитирай
42. zi4e - Крем карамел с кроасани- МИМИ
19.11.2008 10:36
Три кроасана се нареждат в кексова форма,в която предварително сме карамелизирали захар.
Отгоре се полива с полив от:
5,6 яйца,1 литър прясно мляко/като за крем карамел/.
Пече се на 200 градуса.
След като се изпече се оставя да изтине и се разтопи карамела.
Обръща се и се махя формичката.
Аз го пека в кексова формичка с дупка по средата и го режа като кекс.
Много е вкусно.
Да ви е сладко!
цитирай
43. анонимен - Хризантеми - от Тайна
22.11.2008 16:54
6 яйца
6 супени лъжици прясно мляко
6 супени лъжици олио
1 и 1/2 чаена чаша захар
1 и 1/2 чаена чаша брашно
1 бакпулвер
Всичко се разбърква добре, сипва се в широка тавичка, намазана с брашно и олио и се поръсва със смлени орехи.Пече се до златисто в умерена фурна.Като изстине се наръсва с пудра захар и се нарязва с винена чаша на полумесеци.
цитирай
44. анонимен - Пандишпанено руло - от Тайна
22.11.2008 17:03
8 яйца
1 водна чаша захар
1 водна чаша брашно
1 ванилия
Отделно се разбиват белтъците с 2/3 от захарта и жълтъците с 1/3 от захарта и брашното. Накрая внимателно се смесват, за да не спадне тестото.В широка тава се постила готварска хартия или паус и се разлива равномерно сместа. Пече се на умерена фурна до златисто кафяво.Вади се от фурната, веднага се завива с голяма мокра ленена кърпа и се обръща върху нея. Маже се със сладко от ягоди и се навива на руло.Ръси се с пудра захар!
цитирай
45. анонимен - Крем Дипломат- от Тайна
22.11.2008 17:23
5 яйца
150 грама захар
25 грама желатин
150 грама сметана
Белтъците се разбиват с част от захарта на сняг.Всичко друго се разбива отделно в друга купа заедно със желатина. Всичко се смесва внимателно.В купички се поставят бишкоти на дъното, върху тях сладко от ягоди и се залива със сместа.Охлаждат се в хладилник. Сервират се обърнати в чиния и поляти със сироп.
цитирай
46. анонимен - Сладкиш с лимонов сок - от Тайна
22.11.2008 17:31
Двойна доза за голяма тава!
2 чаени чаши кисело мляко
2 чаени чаши захар
2 яйца
12 супени лъжици олио
сока от два лимона
2 ч.л. сода

Всичко се разбърква много добре, сипва се в намазнена и набрашнена широка и плоска тава и се пече в умерена фурна до златисто.
цитирай
47. анонимен - Шоколадов сладкиш - от Тайна
22.11.2008 17:39
5 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 бакпулвер.Разбърка се хубаво ,пече се в намазнена и набрашнена широка тавичка. Като се изпече се нарязва на квадратчета и се сиропира със сироп от:
2 чаени чаши вода
1 и1/2 чаши захар
1 ванилия
3 супени лъжици какао.
Сладкиша да е топъл, сиропа студен.
цитирай
48. анонимен - Пилешко месо на плоча или сух тиган - от Тайна
22.11.2008 17:51
Пилешки пържоли или бяло месо се нарязват на хапки. Добавят се нарязани на ивици чушки и кромид лук.Наръсва се със соев сос и лимонов сок.. Капва се малко олио.Разбърква се добре. Престоява една нощ в хладилника.Пече се върху плоча или сух тефлонов тиган.Сервира се с гранитура от пържени картофки и салата от зеле и моркови.
цитирай
49. анонимен - Пъстърва с масло във фолио!- от Тайна
22.11.2008 17:57
Добре измитата пъстърва се осолява хубаво със сол и черен пипер. В коремчето се слагат орехи и масло и върху нея се слага също по парченце масло.Увива се във тънко фолио, като се запечатва отвсякъде както бонбон.Пече се на грил тиган по 15 мин от всяка страна. Сервира се с фолиото, само се отваря. Върви с бяло вино и пържени картофки.
цитирай
50. анонимен - Пържоли - от Тайна
22.11.2008 18:00
Пържоли от свински врат се осоляват и наръсват с черен пипер.После всяка пържола се намазва отвсякъде с майонеза.Редят се в тавичка и се заливат със разредена с бяло вино квасена сметана. Пекат се докато останат на мазнина.
цитирай
51. анонимен - Пържена пъстърва от Gabkata
28.11.2008 10:17
Рецептата е от готварския форум на бг мама !
Пъстървата се почиства и измива хубаво.
Хваща се за опашката и се овалва в брашно, изтръсква се и се слага в нагорещена мазнина да се запържи.
Пържи се 8 минути от едната и 8 минути от другата страна.
Изважда се в чинийка, аз лично подлагам салфетка за да поеме излишната мазнина.

В мазнината се запържва чесън на вкус, аз слагам 1 глава и 1 връзка копър.

Рибата се залива с чесновата смес, залива се с лимон и се хапва.

Върви много със задушени картофки и с копър и масло
цитирай
52. анонимен - Сос за пържена риба - Мастерчето
28.11.2008 10:45
Запържваш 2-3 с.л. брашно,доливаш студена вода(за да не стане на бучки) и бъркаш до желаната гъстота,посоляваш и слагаш 2-3 скилидки счукан или пресован чесън,2-3 щипки черен пипер(млян).Това е.просто,но много вкусно.
цитирай
53. анонимен - Пъстърва на фурна - Мастерчето
28.11.2008 13:24
*млян черен пипер,бяло вино,3-4 листенца наситнен розмарин,1-2 скилидки пресован чесън.Натърква се рибата и се оставя да престои.Слага се в намазнена тавичка(или се намазнява фолио,рибата се слага,завива се и се пече),завива се с фолио(тавата) и се пече.



П.П. Преди да правиш каквото и да е с рибката...Остържи я под течаща вода,за да паднат финните люспи които рибата има....
цитирай
54. анонимен - Пилешко филе - бабка жабка
13.12.2008 18:40
Пелешкото филе се разрязва на по тънки парчета.Осолява се и се слага в купа. Изтискват се няколко скилидки чесън и се заливат с прясно мляко (студено или хладко). Объркват се добре и се оставя поне 4-6 часа , може и една нощ да преседят. Преди да се панират се отцеждат от млякото. Панировката е обикновена - брашно , яйце и бира (гъстотата като за кекс).
цитирай
55. zi4e - ТИКВЕНИ КЮФТЕТА - ЗИЧЕ
04.01.2009 15:41
4бр -тиквички /настъргани с кората/
4бр.-яйца
магданоз ,чер пипер ,сол,сода бикарбонат на върха на ножа ,и брашно колкото поеме .
Всичко се разбърква да се получи като кексово тесто.
С лажичка се сипва от сместа в сгорещено олио и се пържат.

цитирай
56. анонимен - Задушен дроб на Мастерче
13.01.2009 10:31

Задушен дроб с лук под капак

Дроба се измива и се нарязва на по-едри хапки(колкото кибритена кутия примерно).Загрява се олио,слага се дроба,5-6 големи глави лук на филийки и се похлупва.Разбърква се отвреме навреме.Когато си промени цвета от всички страни се наливат 1-2 чаши вино,1 к.ч. вода,млян черен пипер на вкус.Пак се похлупва.Ако изври течността се добавя водичка.И така докато стане.
По желание може да се прибави и джоджен.

Става крехък,вкусен и сочен.

ВАЖНО!!! - Дроба се соли след като вече е готов.Ако се посоли преди обработката или по време на готвенето става като подметка.Това важи за всички видове дроб,които готвите(свински,телешки,пилешки...)
цитирай
57. анонимен - Брауни/шоколадов сладкиш/ - Светла
15.02.2009 10:59
3бр.-яйца
1ч.ч.-захар
1ч.ч.-брашно
125гр.-чисто масло
1бр.-черен шоколад
3сл.-какао
1чч.-орехи
1бр.-бакпулвер и ванилия
За глазурата:
1бр.-черен шоколад
1/2ч.ч.-течна сметана

Първо разтапяме на водна баня шоколада и към него прибавяме маслото.Оставяме настрана да поизстива.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Прибавяме на бавна сруйка сместа с шоколада и маслото.Разбъркваме и прибавяме брашното с бакпулвера и какаото.Най накрая слагаме орехите.
Изсипваме сместа в набрашняна тавичка/хартия за печене/.Пече се на 170градуса приблизително 25 мин..Изваждаме от фурната и след като изстине мажем с глазурата,за която предварително сме разтопили шоколада на водна баня и сме сложили сметаната в него.
Бон Апети.
цитирай
58. анонимен - Торта (дюканска) - Жабка
16.02.2009 20:13
Блат

3 яйца
200 г. кисело мляко
100 г. прясно мляко
8 табл. подсладител
3 с. л. овесени трици
3 с. л. пшенични трици
1 равна ч. л. хлебна сода (= сода бикарбонат)
Крем

2 яйца
250 мл. прясно мляко
1 прах ванилия
4 табл. подсладител
Украса

Половин кутия Екскуиза, оцветена и овкусена със Степче по избор + щипка какао на прах.
Приготовление:
За блата

Разбърква се кис. мляко с хлебната сода, след това се добавят яйцата и се разбива. Прясното мляко се затопля и в него се разтваря подсладителят. Изсипва се в сместа и най-накрая се добавят триците. Разбърква се добре и се изсипва в леко намазнена йенска тавичка. Пече се 25 мин. и се изважда.

За крема

Предварително се затопля млякото и се разтваря подсладителя и ванилията. След това се чукват яйцата и се разбърква много добре. Тази хомогенна смес се слага на слаб огън (на котлона) и се разбърква непрекъснато и интензивно докато се сгъсти. Когато блатът е готов, се изсипва кремът.

Украсата

Екскуиза 0,2% с разтворено степче се слага в шприца и после фантазе. Преди това се напръсква с какаото.

esquisa 0,2% e нискомаслено крема сирене

цитирай
59. анонимен - Сарма кебап от ТВ Сага
26.02.2009 17:26
Продукти: 1кг.свинско; 1,5кг. прясно зеле,200гр.лук,300 г гъби,300гр.домати,100гр.каш-
кавал,200 гр.олио,50гр. масло,черен и червен пипер,сол,оцет.

Начин на приготвяне: 1.Зелето се накъсва листо по листо и листата се потапят във вряща вода със сол и оцет. 2.Месото се нарязва на кубчета и се задушава в олиото. 3.Към месото се прибавя нарязаният лук. 4.След него се прибавят нарязаните гъби и домати. 5.Всичко се подправя с пиперите. 6.Взима се част от готовата плънка и се разстила върху зелево листо,след което се оформя сарма. 7.Готовите сърми се подреждат в тавичка,намазана с мазнина,заливат се с вода и се пекат на умерена фурна,докато водата изври и останат с малко сос. 8.Всяка сарма се поръсва с настърган кашкавал,а между тях се слага малко масло,след което се допичат.

Струва ми се,че ще станат и с кисело зеле.

Приятен апетит!
цитирай
60. zi4e - Мързеливи курабии ала Зиче
16.04.2009 15:45
3- яйца
2-ч.ч.-захар
1-ч.ч. -кис . мляко
1-ч.ч.- разтопена мас
брашно
1-пакетче амонячна сода
ванилия ,настъргани кори от лимон или портокал,

Всичко това се бърка последователно така както съм го написала .Само като се сложи малко от брашното се изсипва амонячната сода и прибавяш останалото брашно да стане по гъсто от кексово тесто .
Намазва се тавичката с олио и брашънце и с лъжичка се взима от сместа и с пръста избутваш и се правят купчинки .Отгоре се поръсват със захар .
Пекат се на 200-220 градуса някъде като обикновените курабии.

предупреждавам : РАЗЛИВАТ СЕ КУРАБИЙКИТЕ И ТРЯБВА ПО НА ГОЛЯМО РАСТОЯНИЕ ДА ГИ СЛАГАТЕ В ТАВАТА защото се слепват.Ако се слепнат ги разрежете с ножче.


ДА ВИ Е СЛАДКО

цитирай
61. zi4e - Бутер пица - Желязната лейди
27.04.2009 18:25

3 - 4 порции
Продукти:
1 пакет бутер тесто - от малките на Белла;
доматено пюре, или кетчуп, или лютеница;
шунка или мек колбас, нарязан на шайби;
1 домат на шайби;
нарязана на ивички камба от туршия;
няколко маслинки;
няколко гъбки;
варено яйчице/ако има/;
босилек;
около 150 - 200 г кашкавал или сирене;
Приготвяне:
Загрявам фурната добре. През това време в правоъгълна тава, леко намазана с мазнинка, разстилам бутер листа, като леко го изтеглям -да стане ръбче по края на тавата /то бухва по време на печенето/. Намазвам с пюрето, нареждам шунката, маслинките, гъбките, яйчицето, камбичката, нареждам върху тях кръгчетата домати, поръсвам с босилека и настъргвам кашкавала. Запичам до леко зачервяване - става много бързо!

Варианти:
1.Зеленчукова - само домати, пипер, кис.краставичка, лук на шайби, царевица, кашкавал.
2.С риба тон - риба тон от консерва, лук на шайби, лимон на колелца, домати, кашкавал;
3.Със сиренца - с различни видове сирена и доматки.
4. С филенце, луканчица, яйце и кашкавал.

Дано Ви хареса!
цитирай
62. zi4e - АГНЕШКА КАПАМА - ЗИЧЕ
27.04.2009 18:28
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
400 г агнешко месо
вода, оцет, вино
брашно за овалване на месото
черен пипер на вкус
1 супена лъжица доматено пюре
1 щипка канела
2 карамфилчета
магданоз

Начин на приготовяне:
Накиснете месото в марината от вода, оцет, вино и подправки според вкуса ви: черен пипер, джоджен, магданоз, дафинов лист. След като месото преседи в тази смес поне два часа, трябва да го изцедите и да го нарежете на малки хапки. Оваляйте парченцата месо в брашното и ги изпържете в горещо олио. Прибавете сол, черен пипер, 1 супена лъжица доматено пюре, канела и карамфил. Прибавете също така две чаени чаши вода и оставете ястието да ври, докато остане само мазнината. Сервирайте със салата от сварени картофи. Поръсете капамата с нарязан на ситно пресен магданоз непосредствено преди сервиране.
цитирай
63. анонимен - НЕГЪРСКО ДУПЕ-dunia53
27.04.2009 23:16
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 чаени чаши брашно
2 чаени чаши захар
2 чаени лъжички сода
ванилия и смлени или начукани
орехи кой колкото прецени
ГЛАЗУРА
12 супени лъжици захар
12 супени лъжици вода
4 супени лъжици какао
ромова или конячна есенция

Продуктите се разбъркват хубаво и се изсипват в намаслена тавичка.Пече се в силна фурна.Вече изпеченият сладкиш се надупчва с вилица и се залива с глазурата/продуктите за нея се слагат да заврат на котлона/Отгоре се нарсъва с кокосови стърготини или по желание кой каквото иска
P.S Много лесен,бърз и вкусен сладкиш
цитирай
64. zi4e - МОРКОВИ ЗА ГАРНИТУРА - ЗИЧЕ
28.04.2009 20:36
400ГР.- моркови се нарязват на лентички ,и се слагат в 500гр вода +1ч.л.-захар до сваряването им.Изцеждат се.
Запържва се 1/2-пакетче масло добавя се към маслото 1с.л.галета ,и морковите .
Когато полепне галетата по морковите са готови.
Много подходяща гарнитура за празници.
цитирай
65. zi4e - БАВАРСКИ КРЕМ - ЗИЧЕ
28.04.2009 20:51
1л.-прясно мляко
4с.л.-захар
2-яйца
1ч.ч.-захар /за карамела/
1ч.ч.-вода
2к.л.-масло
6с.л.- брашно или нищесте
Карамелизираната захар се погасява с водата и се изсипва в млякото.
Млякото се подслажда с останалата захар и се прави крема с брашното или нишестето.
Като поистине малко се слагат ,двата желтъка и маслото.Разпределя се в купички.
Белтъците се бият на сняг с две лъж захар и се слата отгоре на крема.Гарнира се по желание с плодове,шоколадови пръчици,стафиди ......
Приятен апетит.
цитирай
66. zi4e - ДУНАПРЕН - ЗИЧЕ
28.04.2009 21:09
5 - яйца
3с.л. - олио
2 пакета -пшенично нишесте
1 чаена чаша -захар
1пак .- бакпулвер
1-ванилия

за сиропа:
1 1/2 ч.ч. захар
3ч.ч.-вода
Всичко се бърка като кекс, пече се както кекса, като изстине се полива със сиропа.
ВАЖНО:
Ако имате дълбок съд за печене че много се надува една педя става.




цитирай
67. zi4e - БЯЛО СЛАДКО - ЗИЧЕ
28.04.2009 21:18
1буркан -гликоза
1чаша -захар
1с.л. -оцет

Разбиват се трите белтъка на сняг .
Разтопената на водна баня гликоза се прибавя към белтъците на тънка струя при непрекъснато бъркане.
цитирай
68. анонимен - Болярска питка на Георгена
29.04.2009 10:13
БОЛЯРСКА ПИТКА
необходими продукти:
1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно (беше ми необходимо малко повече); 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая (следващия път бих пробвала с 2 пакетчета, защото едното пакетче е 7гр за 500гр брашно); 1 кофичка от кисело мляко c хладка вода; 1/4ч.л. сода, разбита в 2с.л. кисело мляко; 100гр. препържено масло.
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата (единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат (поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см. Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло. Завиват се на руло и се усуква. Поставя се в тава, намазана с мазнина, навита като охлюв. Когато втаса много хубаво (да увеличи два пъти обема си), се намазва с жълтък, който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса. Пече се около 25-30мин, като температурата накрая се намалява на 150-170°С (на моята питка й трябваше повече време за печене). Като се извади питката, се напръсква с вода и се завива с кърпа. Питката е много лесна и страшно вкусна. Като козуначена е. Колкото повече стои, толкова по-хубава става.

и пак Болярска питка - МАЛКО ПОДОБРЕНИЯ (мнение на една мама от форума)

реших да опитам отново Болярската питка, но с две основни подобрения: количеството мая и температурата (начина на печене).
замесих тестото с двойно количество суха мая, 14г. Оставих топките да отпочинат за 10-на минути, разточих, усуках хубаво, навих на охлюв.
оставих на топличко за 30-на минути да втаса, след което намазах с жълтък.
обикновено тайната е в печенето, преди време направих проучване и успях да открия технологията за печене на питки в нашата фурна. предварително се загрява на 100°С, нагласена на долен нагревател + вентилатор. решетката е на средното ниво. пъха се питката и веднага се усилват градусите на 150°С. пече се около 25 минути, след което градусите се намаляват на 140°С за още 25 минути. изпича се идеално, без да се налага да се покрива с фолио.

След изпичането поръсих с вода и завих с кърпа. След 10-на минути извадих от тавата, увих хубаво питката и я сложих върху скара да изстива (за да не се получава конденз).

цитирай
69. анонимен - Празнична торта на Джейда*
29.04.2009 14:41
Разбиват се 8-яйца с 1-чаена чаша захар, докато сместа се сгъсти и побелее.Прибавяме 1-ч.ч брашно, 1-ч.ч смлени орехи, 2-с.л какао. Разбъркваме леко сместа, Изсипва се в две еднакви форми за торта, и се слага да се пече. След като изстине напълно го напояваме със сироп - 1-ч.ч вода с 1-ч.ч захар.

За крема - разбиватсе 200 г. масло с 1-ч.ч пудра захар, докато се поучи лек пухкав крем. отделно сваряваме млечен крем от 1-ч.ч прясно мляко, 1-с.л брашно, 1- жълтък и 1-с.л захар. бъркаме млечния крем докато изстине и го прибавяме постепенно към масления, като се бърка непрекъснато. Ароматизираме крема с 2- ванилии или 1-с.л ром. Половината крем слагаме между блатовете, а другата част слагаме отгоре и отстрани.Може да се украси с настърган шоколад, начукани орехи и бадеми или пожелание.
цитирай
70. zi4e - СТЪРГАНИ КАРТОФИ НА ФУРНА -Мери Попинз
29.04.2009 18:41


8-10 картофа
3 яйца
1 гл.кр.лук
1 ч.ч.натр.сирене
100 гр масло
1 ч.л.джожен-сух
черен пипер,сол
картофите се настъргват.лукът се нарязва на ситно и заедно с джоджена се прибавят към картофите.след това се прибавят сиренето,разб.яйца,ч.пипер и сол.
сместта се разтила в тавичка,в която предварително е разтопено половината масло.отгоре се слагат парч.масло.пече се 40 мин в предв.загрята умерена фурна.по желание може накрая да се поръси с настърган кашкавал,за да се разтопи отгоре/тогава следва маслото да e по-малко/
поднася се топло
цитирай
71. zi4e - ГЕРГЬОВСКО АГНЕ - ЗИЧЕ
29.04.2009 23:21
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 бр. агне
дреболиите от агнето
5 връзки пресен кромид лук
1/2 ч.ч. (100 г) ориз
1/2 ч.ч. (100 г) стафиди
1 връзка магданоз
1 връзка копър
3-4 стръка джоджен
2 с.л. (20 г) червен пипер
150 г масло
сол


Начин на приготовяне:

Сварените в подсолена вода агнешки дреболии се нарязват на дребни парченца. В част от мазнината се задушават ситно нарязаният лук и към него се прибавят червеният пипер, дреболиите, стафидите, ситно нарязаните магданоз, копър и джоджен, предварително свареният до омекване ориз и сол на вкус. С така приготвената смес се пълни предварително изчистеното, измито и осолено агне. След зашиването на отвора, през който е сложена плънката, агнето се намазва с масло, покрива се с булото и се поставя в тава, на дъното на която са наредени пръчици. В тавата се налива малко вода, за да остане агнето сочно при печенето.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ :):)
цитирай
72. анонимен - ШОКОЛАДОВИ ТОПКИ-dunia53
02.05.2009 15:06
Сладки топки

около 250гр.сух козунак
около 150 гр. бисквити с какао
50гр.орехови ядки
2-3с.л.пчелен мед
1-2 с.л.какао
около 80 гр.меко масло
около 50 мл. прясно мляко
есенция - ванилия , ром
За глазурата :
80 гр.шоколад
20гр.краве масло
2 с.л.прясно мляко
Освен това : сладко от ягоди/ за пълнеж/ и шоколадови пръчици / за украса/
Приготвяне :Козунакът се натрошава на ситно.Отделно ореховите ядки се запичат за около две минути в микровълнова печка.След това бисквитите и орехите се смилат.Прибавят се към козунака.Добавят се маслото , прясното мляко , меда , какаото и есенциите.Омесва се тесто.Ако е много сухо се добавя още прясно мляко , ако пък е необходимо се добавят още смлени бисквити.От тестото се правят топчета , в които за пълнеж се слага малко сладко от ягоди.Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура и поръсват се с шоколадови пръчици .
цитирай
73. анонимен - Вкусни и лесни милинки отДуня 53
11.05.2009 17:02
--------------------------------------------------------------------------------

ВКУСНИ И ЛЕСНИ МИЛИНКИ
1 мая (42гр) - това е точно 1 кубче прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно
малко настърган кашкавал за отгоре

ЗА ЗАЛИВКАТА
100 гарама разтопено масло,може и олио
2 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка сол

Затопляте леко млякото и трошите маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате подходяща тава и я намазвате хубаво,топите ръцете си в мазнината и оформяте топки с големината на орех. Редите едно до друго в тавата и ги слагате на топло да втасат.Заливате ги със заливката След това печете.


цитирай
74. анонимен - Арабската торта на Дуня!
14.05.2009 15:27
--------------------------------------------------------------------------------

МОЯТ КОДРИТ КАДИР/АРАБСКА ТОРТА/

За крем карамела:
1 литър прясно мляко
7 супени лъжици захар
4 яйца 3 ванилии.

За кекса:
2 яйца
3 супени лъжици захар
1 бакпулвер
100 мл.прясно мляко
1 кафена чашка олио
2-3 лъжици какао

В дълбок съд тавичката трябва да е около 10 см-дълбока,/аз използвам от старите електрически тенджери долната част/карамелизирам 6 супени лъжици захар.

След като леко стоплите яйчената смес я изсипвате върху карамела,трябва да се чуе звук като чупене на стъкло.
Разбивате с миксер кексовата смес и внимателно я изливате в средата на течната яйчена смес без да бъркате нищо.
Слагате формата в подходяща тава на водна баня и започвате да печете докато стане готова тортата.Всяка фурна има различно време на готвене,така че всяка домакиня се съобразява с това.Аз като видя,че отгоре се е запекло вече слагам алуминиево фолио и намалям фурната на по слабо и я държа по усмотрение.
След като се опече тортата я държите малко навън докато изстине и след това я слагате в хладилника да стегне.На другия ден я обръщате в подходяща форма,било то хубава голяма чиния или специален поднос за торти но имайте предвид,че карамела пуска малко течност и като се обърне ако е плитък съдът да не излезе.А когато се обърне кексът попива тази смес и всичко става много вкусно

Става много бързо и много лесно
цитирай
75. анонимен - постни лозови сарми с много копър-Светла
19.05.2009 09:46

Постни сарми с лозов лист и много копър
Продукти:
1,2 гл. лук
1,5ч.ч. ориз
1бр.домат/доматен сок/
4бр. яйца/разбити/
200-300гр. сирене/натрошено/
Подправки:1,5-2вр.-копър;черен пипер;универсална подправка/бульон/

Лукът се задушава.Прибавя се ориза.След като се "оцъкли" ориза се добавя домата/домат.пюре/. Към получената смес се изсипват и разбитите яйца.Всичко това се разбърква-леко яйцето да се сгъсти,но да си остане сочна сместа.Сваля се от огъня и се добавят сиренето и всички подправки/чер.пипер,универс.подпр.,копър-ситно нарязан/.Навиват се сармичките,нареждат се в дълбок съд и отгоре се поръсват с червен пипер и олио.Захлюпват се с чиния и се варят на слаб огън до готовност/докато се свари ориза/.Сервират се със сос от разбито кисело мляко ,чесън и ситно нарязан копър.
Забележка:Ако ползвате "истинско" сирене при варене на сармичките сиренето не се стопява,а си оставя на цели бучки.
Рецептата е авторска/аз съм си я измислила/ Да ви е сладко.
цитирай
76. анонимен - Сок от трамбъз от Янка
20.05.2009 22:43
За една доза:
В 12л вода (една стандартна кофа) се накисват 40 цвята бъз + 3-4 лимона,нарязани на парчета (полумесеци), 3-4 портокала - също нарязани,една стиска мащерка (може една кутия чай на пакетчета) и това кисне 24 часа.Тоест на другата вечер се прецежда като се изстискват предварително парчетата лимон и портокал и се прибавят 2 кг.захар (за сироп - 4-5),а може и на вкус. Напълва се в бутилки,които се стерилизират за 5 мин.
цитирай
77. анонимен - Тортата на Маргита
13.06.2009 16:00
Торта "Мюсли"

продукти:
бисквити (обикновени)
кисело мляко
захар (по желание)
сезонни меки плодове - банан, ягоди, киви
мюсли
стафиди (по желание)

приготовление:
Това е една много лека и лятна торта, която може да се прави дори от деца. Идеята "откраднах" от един тукашен ресторант и на тази основа импровизирах. Резултатът много ми допадна. Външният вид подлежи на "разкрасяване", ако десертът ще се сервира на претенциозни гурмани. В неразкрасения си вид е идеална за ядене от тавата.
Аз сложих неподсладено кисело мляко, като използвах сладостта само на бисквитите и плодовете, но за любителите на по-сладкото е добре да се сложи малко захар в киселото мляко.
В правоъгълна тавичка се нареждат плътно бисквитите. Върху тях обилно се слага кисело мляко на равен слой, а върху него - нарязаните на резенчета един вид плодове - например ягоди. Наръсва се с мюсли и стафиди, а върху тях се слага още кисело мляко. След това - отново ред бисквити, ред кисело мляко (тая торта "пие" много кисело мляко, за да стане сочна и лека), ред банани, мюсли и стафиди и пак кисело мляко. В този момент моята тава се напълни, но може да се сложи и трети ред.
Отгоре тортата отново се покрива с кисело мляко и щедро се наръсва с мюсли.
Една нощ в хладилника и ... да ви е сладко!

цитирай
78. анонимен - Руло"Стефани" вариант Маргита
20.06.2009 21:04
700g кайма
55g галета
2 яйца
245g доматен сос
1 глава лук, нарязана
2 ч.л. двебно нарязана чушка зелена
45g настърган кашкавал
1 ч.л. сушена мащерка сол и черен пипер

смесват се продуктите,гледате да не стане по течно,най добре галетата и дом. сос по ваша преценка,придавате форма на руло,аз го разстилам на фолио,може по желание вътре да сложите варено яйце,кисела краставичка,морков кисел ,затопляте фурната до 175 градуса и печете 1 час,докато средата на месото достигне 74 градуса,аз слагам отстрани в тавата водичка и поливам с лъжица рулото докато се пече,а леко го набождам с вилица преди печене, може и да се настърже кашкавал върху рулото преди да се сложи във фурната,на мен ми прегаря кашкавала и не слагам
цитирай
79. анонимен - Дробчета по селски-върху сач Светла
23.08.2009 22:37
500гр.-пил.дроб
4-5-гл.лук-нарязани на шайби
4 пипера-нарязани на жулиени
3бр. моркови-нарязани на жулиени
1-2бр. домат-нарязан

Овкусените и леко омазнени пил. дробчета ги сложих в намазнен сач.Пеках до готовност на дробчетата/като ги обръщах от двете им страни/.След което ги извадих.На тяхно място сложих овкусените и омазнени зеленчуци: лук нарязани на филии;пипер и моркови-нарязани на жулиени; доматче нарязано на дребно.Всичко това го пекох до готовност на зеленчуците.При често разбъркване.
При сервиране сача се слага върху стойка.Посредата се нареждат зеленчуците а в краищата готовите дробчета.Хапва се още горещ/топъл/.

цитирай
80. zi4e - ПЕКАНИ ЯБЪЛКИ С ОРЕХИ - ЗИЧЕ
11.10.2009 16:21
Ябълките се измиват добре и се изчиства средата им.
Нареждат се в тавичка ,в изрязаните дупчици се слагат орехи цели, /не чукани/ една лъжичка мед ,и се ръси отгоре със захар с връхче.Сипва се на дъното на тавичката половин малка чашка вода и се пекат на 220 градуса до зачервяване на ябълките.
цитирай
81. zi4e - ШАРАН ПО СЕВЕРНЯШКИ - ЗИЧЕ
27.10.2009 13:39
Вземаме един голям шаран изчиства се ,разрязва на две половини и посоляваме .
Слага се в тава с вътрешното нагоре ,наливаме половин бира,1/2 пакетче масло и малко олио.Пече се до зачервяване.
Разбъркваме 1 кофичка кисело мляко ,едно яйце и счукани 4-5 скилитки чесън.
Залива се шарана и се запича отново .

Добър апетит!!!
цитирай
82. zi4e - ПЕКАНА КОЛЕДНА ПУЙКА - ЗИЧЕ
23.12.2009 15:01

Плънка:
олио 1- к.ч .
1 ч.чаша ориз ..или преценяш според големината на пуйката
дреболиите от пуйката - нарязани
гъби -нарязани
1 глава -лук
малко стафиди -може и без тях :peace:
червен пипер ,щипка кимьон ,подправка универсална на Маги за пиле,чер пипер
Не се соли защото подправката е солена. :peace:

За пуйката :
1 -пуйка
масло- едно пакетче
червен пипер ,сол,биричка
Приготвяне на плънката:
В олиото задушете лука, ориза и нарязаните на ситно дреболии и гъбите . Добавете стафидите и подправките и залейте с 1- ч.чаши вода. Задушете плънката на средно силен котлон, докато оризът омекне малко.

Приготвяне :Пуйката се измива и посолява.
Шпикова се с масло на дълбоко. / С нож се пробожда месото и се тъпчи разреза с масло/ Особено сухото месо там се слага повече масълце.

Пълни се пуйката и се зашива с конец , връзваш краката и също с конец и мажеш цялата с червен пипер , масло или олио .Налива се малко биричка и водичка и печеш под фолио хубаво завито в дълбочка тава. Първо я пускаш да заври ... и после намаляш фурната на много слабо 150 ГРАДУСА и се пече цяла нощ :peace: По време на печенето от време на време я поливайте със соса от тавата.
цитирай
83. анонимен - Баклава - Didia
31.12.2009 16:29
Продукти:
1 пакет готови фини кори
1 пакет /250 гр/ масло /не ползвам олио/
за плънката:
4 яйца,6-8 лъжици захар /аз слагам 8/,4 лъжици брашно,1 кафена лъжичка бакпулвер,400 гр ядки от орехи едро натрошени / аз слагам доста повече/ кората на един лимон
за сиропа :
1 кг захар на 1 л вода
Приготвяне на плънката:
Яйцата се разбиват с бакпулвера на пяна,постепенно се прибавят захарта като се бърка , брашното,настърганата на ситно кора на лимона и накрая орехите.
Маслото се стопява като в него се слага на върха на лъжичка за кафе сода,за да не се слепват корите и се намазва дъното и страните на тавата за да не залепва.След това корите от пакета се налагат по следния начин - слага се кора ,поръсва се с маслото и така половината кори.Изсипва се плънката и се разстила равномерно върху последната кора и се продължава пак с кора,поръсване с масло с втората половина кори от пакета.Намазва се отгоре баклавата с останалото масло и се реже на квадрати,а те на триъгълници или каквато форма искате.Пече се до златист цвят и се проверява с клечка дали е опечена плънката.При забождане ,ако клечката е суха значи плънката е изпечена /като при кекса /
Изстиналата баклава се залива с горещ сироп ,в който има лимонов сок от 1/4 лимон или на вкус.
Да ви е сладко.
цитирай
84. zi4e - Свински дроб-кебап - МАСТЕРЧЕ
03.02.2010 15:38
Дроба се измива и се нарязва на хапки.Слагам ги на сгорещена мазнина(олио) и на слаб огън и под капак ги задушавам.Като си променят цвета добавям 2 големи глави нлук на филийки.Като поизври водата дето е пуснал дроба се добавя 1 ч.ч. вино и пак под капак продължавам да задушавам.Подправки малко чубричка и млян черен пипер.
Като омекне хубаво дроба и станбе крехък посолявам отгоре малко брашно и рзбърквам,за да се посгъсти сосчето,добавям сол на вкус и дърпам от котлона.

П.П. Дроба се соли най-накрая защото иначе става като подметка.
цитирай
85. zi4e - КОЛАЦИ ПЪРЖЕНИ - ЗИЧЕ
05.02.2010 16:01
Продукти:
3-яйца
150гр.-захар
250гр.-кисело мляко
100гр.-прясно мляко
1 1/2 кг -брашно
1с.л. равна -сода бикарбонат
100гр. -олио
300гр. -сирене или извара

Приготвяне:
От продуктите се меси меко тесто.
Разточва се тестото един см. дебело и с чаша изрязваме кръгчета.Може и като пирожки да се направят.
Пържат се в много олио и да е сгорещено
Поръсват се със пудра захар по желание.
цитирай
86. zi4e - ЯЙЧЕН КРЕМ
03.03.2010 16:12
продукти:
5с.л. -захар за карамел сипва се по чашите

1 ч.ч.-захар
3 пълни с.л. брашно
3 жълтъка,ванилия
тези три неща се смесват добре с малко водиччка или мляко да стане каша

1 литър- прясно мляко завира и се прибавя горната смес
като е готов крема се слага 1/4 пак.-масло бърка се докато се разтопи.

Трите белтъка се бият на сняг и се слагат отгоре на крема.
цитирай
87. zi4e - ПАТАТНИК
07.03.2010 12:10
Настъргваш сурови картофи, объркваш с настърган лук, сол, джоджен, черен пипер.
Изсипваш част от сместа върху тефлонов тиган с малко олио поръсено с брашанце , печеш върху котлона само отдолу на умерен огън. Докато се пече се слага отгоре резънчета масло .
Слагаш един капак върху тигана, обръщаш и пататника остава върху капака, от който изсипваш внимателно да не се разчупи отново в тигана, за да се запече и от другата страна - пак така само отдолу.
цитирай
88. zi4e - БАНИЦА С ЯБЪЛКИ - ЗИЧЕ
07.03.2010 15:07

продукти :
1 пакет -точени кори
6-7 - настъргани ябълки
захар,орехи,канела смесени с настърганите ябълки
разтопено масло с малко олио

Всяка кора се ръси със сместа и от мазнината. Навива се на роло и се слага в намаслена тава .Пече се на умерена фурна .Когато е готово се ръси със пудра захар.

цитирай
89. zi4e - ДЖОРАН С ПРАЗ В ГЪРНЕ
07.03.2010 15:13
Джолана го натривам със червен пипер,малко брашно и универсална подправка Маги....пльоснах го в средата..
Нарязах праз 3 стръка,
половин буркан домати на кубчета,
морков,
червено пиперче,
дафинов лист,
бахарче 2-3 зърна,
мазнинка олио,
ориз една шепа но го прибавих когато е готов джолана .
Моя измишльотина но стана много вкусно.
цитирай
90. zi4e - ПЪДПЪДЪЦИ В ЙЕНА ГЛАС
07.03.2010 15:14


продукти :
пъдпъдъци
1 пак.-масло
10- картофа
5-6 -гъби пичурки
150-200 гр. -топено сирене /черво/


Пъдпъдъците се измиват и подсушават добре с домакинска хартия.Запържват се с 1/2 пак.-масло да порозовеят.Останалото масло изсипмаме в иена гласа.
В йена гласа нарязваме обелените картофи,гъбите,маслото ,и печем докато картофите са готови.
Слагаме отгоре пъдпъдъците и топеното сирене и запичаме за около 10 мин.
Сервира се топло.

ТАЗИ РЕЦЕПТА МОЖЕ ДА Я НАПРАВИТЕ И С ПИЛЕ ВМЕСТО ПЪДПЪДЪЦИ!!!
цитирай
91. zi4e - ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С ГЪБИ
07.03.2010 15:15
Крилцата се измиват добре и се натриват със червен пипер ,сол,и универсална подправка МАГИ- Вълшебен вкус.
Нареждат се в тавата,също и гъбите нарязани на по едричко може и цели.
Залива се с малко бира и малко водичка.На всяко крило се слага пърченце масло и на гъбите също.
Пече се до зачервяване на крилцата .Поднасят се с гарнитура по желание.
цитирай
92. zi4e - ДУПЕНИ КАРТОФИ - ала Зиче
07.03.2010 15:23
Картофите се обелват и режат на две и се нареждат в тава намазана с олио.На всеки картоф по малко масло и ги поръсих със универсална подправка на Маги- пилешката...
Като бяха готови добавих отгорие им по парче наденица на тънки ивици и натроших сирене отгоре позапекох .После полях със три яйца и една чаена чаша прясно мляко като се позапече настъргах кашкавал.Запеках отново за една две минути.
Стана страхотно опитайте !
цитирай
93. zi4e - ГЕВРЕЦИ - ЗИЧЕ
10.03.2010 16:27
Турски гевреци

3/4 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2. 1/2 ч.ч., може и малко повече

Чаената чаша е 240 мл.

В купа сипвам затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и разбивам с тел хубаво. После сипвам брашно и замесвам средно меко тесто. Оставям да втаса, вдига се доста. Намесвам го, деля на 8 топки. Всяка топка деля на две и правя две фитилчета, усуквам ги, хубаво слепвам крайщата. Оформянето на гевречетата може да видите стъпка по стъпка по линка към източника под рецептата, Докато ги оформя, те почти си втасват пак. Разбивам второто яйце в купа, в две чинии сипвам мак и сусам. Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама или мака от двете страни и се слага в намаслена тава. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета слагам на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре. Като се нагрее фурната на 150 град, слагам гевречетата да се пекат. Пекат се на 170-180 град 20-ина мин за моята фурна. Трябва да се позачервят. Хубаво е в разбитото яйце да се сложи малко куркума, тогава стават по-жълтички, но и без нея изглеждат добре. Меки и пухкави са и не съхнат, поне колкото се задържат вкъщи. Имам предвид, че ги държа в панерче незавити, но и повече от един ден май не се застояват или много рядко. Може леко да се врътнат в микровълнова, стават като току-що опечени. От дадените продукти правя 8 гевречета с външен диаметър 11-12 см.

Тези гевреци ги месих във машината и резолтата е страхотен...


РЕЦЕПТАТА Е ВЗЕТА ОТ ТУК
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.135
цитирай
94. zi4e - Много вкусно телешко - ЗИЧЕ
10.03.2010 16:44
Много вкусно телешко

ТАЗИ РЕЦЕПРА СЕ ПРАВИ ВЪВ ХЕРМЕТИЧНА ТЕНДЖЕРА!
Аз нямам херметик но направих рецептата в обикновенна тенжера със станиол покрита горе...и стана страхотно

Продукти: 4 порции

1 голяма глава лук
олио и масло../количетвото зависи от големината на тенджерата/
500-600 гр телешко месо
5-6 стръкчета пресен магданоз
1ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. чеврен пипер
1 ч. л. вегета
6 дафинови листа
10 зърна чер пипер
сол за осоляване на вкус
по желание ако обичате леко люто прибавете чили натрошено...1 щипка.

Приготовление:

Главата лук се реже на полумесеци,на едри парчета, и се запържва в олио и масло в равни количества. .Мазнината трябва да покрие дъното на тенджерата.Като омекне лука и леко се зачерви се добавя телешкото което предварително е нарязано на средно големи кубчета /да могат да се бодат на виличка...като хапка/ .През цялото време се бърка с дървена лъжица!

Като се поизпържи месото и си пусне водичка се прибавят нарязания на ситно магданоз,чубрицата,вегатата, червения пипер, зрънцата чер пипер и дафиновите листа начупени на две.
/ Зависи от месото...понякога е сухо и не пуска водичка,тогава добавям 3 супени лъжици вода. Ако месото си има водичка..не се добавя вода./ Но гледайте преди да захлупите капака да има сосче което да покрива дъното на тенджерата!Пържи се около 8-10 минутки.

Разбърквате леко всичко и се затваря с капака...НАМАЛЯ СЕ ОГЪНА НА СРЕДНО СЛАБ!!! И засичате 20 минутки! Моя котлон е на 12 степени и аз намялям на 5-6. Тоест намаляте на половина котлона...и оставяте така 20 минути да се задушава на слаб огън.




Рецептата е взета от ТУК
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=237184.msg54289
цитирай
95. zi4e - Напукано Руло със мармалад
10.03.2010 16:53
4бр - яйца единият жълтък за мазане на рулото
1.1/2-ч.ч захар
1 не пълна ч.ч. - разтопена свинска мас
1ч.ч. - кис. мляко
1бр -амонячна сода
ванилия ,брашно ,мармалад

От продуктите се меси средно меко тесто ,дели се на две и се разточва на един сантиметър дебелина.Маже се с мармалад и се завива ..поставя се в намазана тава с олио и поръсено брашно..
Ръси се с захар върху намазаното с яйце руло и се пече на 200 градуса
цитирай
96. анонимен - banica sas ka6kaval i 6ynka
20.07.2010 05:04
prosto straxotni recepti syper
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zi4e
Категория: Хоби
Прочетен: 423241
Постинги: 4
Коментари: 178
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930